Łatwy pilaw

Łatwy pilaw
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 2 goździki
  • 1 ząbek czosnku
  • nieobrany
  • rozgnieciony
  • 1 strączek kardamonu
  • zmiażdżony
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 szczypta szafranu
  • ¼ małej pałeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • drobno otarta skórka z cytryny
  • 300 ml wody lub bulionu drobiowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wsyp ryż do sitka i przemyj bieżącą wodą, żeby usunąć nadmiar skrobi. Przełóż osączony ryż do brytfanki. Dodaj orzechy, przyprawy, sól, skórkę z cytryny. Wlej wodę lub bulion, pomieszaj, a następnie szczelnie zamknij pojemnik i wstaw do piekarnika na 20 minut, aż ciecz zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA