Tomasz Jakubiak

Latte ziemniaczane z pieczonym żeberkiem wieprzowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka

odsłon: 7409

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Latte ziemniaczane:

1 kg młodych ziemniaków

1,5 łyżki masła

zsiadłe mleko (na każde latte po 4 łyżki)

gałka muszkatołowa

10 dag wędzonego boczku

Reszta składników:

1,5 kg wieprzowych żeberek bez tłuszczu

listek laurowy

ząbek czosnku

4 łyżki miodu gryczanego

300 g młodej cebuli

łyżka sosu sojowego

kilka młodych marchewek

1 por

Przygotowanie:

Żeberka oczyść z nadmiernego tłuszczu, umyj, natrzyj solą i pieprzem. W misce wymieszaj miód z listkiem, czosnkiem i sosem sojowym. Dodaj do marynaty żeberka i wstaw do lodówki. Dokładnie rozgrzej rondel i przesmaż w nim żeberka, dodaj cebulki, marchewki i pory. Chwilę duś. Dodaj odrobinę wody żeby zebrać smak. Całość wraz z płynem przełóż do garnka ciśnieniowego i duś około 30-40 minut. Jeśli dusisz w zwykłym rondlu to co jakiś czas dolewaj wody. Duś aż mięso będzie odchodzić od kości. Ziemniaki ugotuj i ugnieć dodając masła, pieprzu i gałki. Cienkie plastry wędzonego boczku wstaw do rozgrzanego piekarnika i poczekaj aż się zrumienią. Puree przełóż do kilku szklanek, dodaj zsiadłe mleko i chipsy z boczku. „Latte” podawaj z żeberkami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.