Lucinda Scala  Quinn

Lasagne


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g płatów lasagne

gruboziarnista sól

5 włoskich kiełbasek wieprzowych

łagodnych lub ostrych i łagodnych

ponakłuwanych widelcem

450 g ricotty

¾ szklanki świeżo startego pecorino romano lub parmezanu

1 duże jajko

rozkłócone

5 szklanek domowego sosu pomidorowego (podwoić proporcje podstawowego przepisu i gotować sos godzinę)

450 g mozzarelli

pokrojonej w grube plastry

oliwa

do polania

 

Przygotowanie:

Doprowadzić do wrzenia wodę w dużym garnku. Dobrze posolić, włożyć płaty lasagne i gotować o połowę krócej, niż każe instrukcja na opakowaniu. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nagrzać piekarnik do 175° C. Na patelni, na dość dużym ogniu, smażyć kiełbaski ok. 10 minut. Kuchennymi nożycami pociąć je na plastry, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 20 minut, aż będą chrupiące. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Wymieszać w misce ricottę, pół szklanki pecorino i jajko. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 x 33 cm wlać jedną szklankę sosu pomidorowego. Ułożyć na wierzchu jedną trzecią płatów lasagne tak, aby przykryły całe dno naczynia. Rozłożyć na makaronie usmażone kiełbaski i polać drugą szklanką sosu. Ułożyć drugą warstwę płatów. Wyłożyć na makaron masę serową i wyrównać ją łyżką. Przykryć pozostałymi płatami lasagne. Wlać półtorej do dwóch szklanek sosu, aby dokładnie przykrył makaron. Równo rozłożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Posypać resztą pecorino i polać oliwą. Piec bez przykrycia ok. 45 minut, aż sos zacznie mocno bulgotać, a wierzch lasagne lekko się zrumieni. Przed pokrojeniem odstawić na 10-15 minut. Podawać z dodatkowym startym serem do posypania i podgrzanym sosem do polania.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.