Janella  Purcell

Lasagne


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Lasagne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki

płaty makaronu



Sos

2-3 łyżki oliwy z oliwek

posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 filety anchois

puszka pomidorów

łyżka koncentratu pomidorowego

sól i świeża bazylia



Warzywa

pokrojony na plasterki bakłażan, słodki ziemniak i 2 cukinie

pół filiżanki oliwy

2 łyżeczki soli

czarny pieprz

filiżanka pieczarek podsmażonych na oliwie z solą i czosnkiem

paczka miękkiego tofu

2 filiżanki ricotty

1/3 filiżanki mleka sojowego



Pesto

rozgnieciona w moździerzu filiżanka orzechów z pęczkiem bazylii, oliwą z oliwek, solą, parmezanem i czosnkiem

pęczek natki pietruszki i bazylii



Przygotowanie

Cebule, czosnek i anchois podsmażamy na oliwie przez minutę. Dodajemy pomidory, sól i pieprz. Wrzucamy poszarpane listki bazylii. Gotujemy całość 15-30 minut. Z ricotty, pesto i mleka sojowego robimy gładki sos. Warzywa polewamy oliwą i przyprawiamy. Układamy na blasze i pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Na dno formy do lasagne wlewamy trochę sosu pomidorowego. Układamy płaty makaronu i polewamy je sosem z ricotty. Na wierzchu układamy warstwę bakłażana, a na niej makaron. Następnie warstwę sosu pomidorowego, pieczarki i makaron. Każdą warstwę posypujemy ziołami. Układamy warstwę tofu. Czynności kontynuujemy, aż naczynie będzie zapełnione. Na wierzchu powinien znaleźć się sos serowy i warzywa. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.