Delia  Smith

Lasagne z pieczonymi warzywami


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne z pieczonymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Biały sos

½ litra mleka

3 ½ dag mąki

4 dag masła

listek laurowy

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

3 łyżki tartego parmezanu



Pozostałe składniki

łyżka kaparów

5 dag oliwek

9 dag tartej mozzarelli

płaty ciasta

łyżka tartego parmezanu

upieczone w piekarniku warzywa (patrz: osobny przepis)



Przygotowanie

Zimne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy mąkę, masło, listek laurowy i doprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką. Rondelek stawiamy na dużym ogniu i mieszamy wszystko razem trzepaczką. Całość doprowadzamy do wrzenia, ubijając, aż mieszanka zgęstnieje. Gdy to osiągniemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 2 minuty, by pozbyć się smaku mąki. Następnie ogień gasimy i dodajemy do sosu parmezan.

Do upieczonych w piekarniku warzyw dodajemy kapary, oraz pozbawione pestek i posiekane oliwki. Mieszamy. Mniej więcej 1/3 sosu rozprowadzamy na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego, na sos wykładamy 1/3 warzyw, posypujemy 1/3 sera i przykrywamy arkusikami ciasta. W podobny sposób robimy 3 warstwy. Górną posypujemy parmezanem, a lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25 – 30 minut, aż się zrumieni.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zielona lasagne z bobem i beszamelem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.