Lasagne z owocami morza

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 przekrojone na pół krewetki królewskie

pokrojony w kostkę filet ryby morskiej

4 przegrzebki

posiekany ząbek czosnku

oliwa

sól

6 płatów orkiszowych lasagne

ćwierć filiżanki posiekanej bazylii i natki pietruszki



Sos pomidorowy:

posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

2 anchois

800 g posiekanych pomidorów

łyżka koncentratu pomidorowego

liść laurowy

łyżeczka soli



Biały sos:

2 łyżki tłuszczu omega

4 łyżki mąki orkiszowej

pół litra mleka sojowego

szczypta soli



Sos pomidorowy:

Podsmażyć cebulę, dołożyć czosnek i smażyć przez 2 minuty na złoty kolor. Dodać resztę składników i gotować, aż sos zgęstnieje.



Biały sos:

Rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i smażyć przez minutę mieszając. Dolać mleka, doprawić solą i dokładnie rozmieszać. Gotować, aż sos zgęstnieje. Przygotować pastę z anchois, czosnku, oliwy i soli. Natrzeć nią owoce morza. Usmażyć je na rozgrzanej oliwie. Układać warstwy podgotowanego makaronu, sosów, owoców morza i ziół. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.