Jamie  Oliver

Lasagne z kaczką


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z kaczki

Lasagne z kaczką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kaczka (ok. 2 kg)

oliwa

4 ząbki czosnku

1 pęczek rozmarynu (30 g)

800 g szpinaku, świeżego lub mrożonego

1 gałka muszkatołowa, do utarcia

1 cebula

2 marchewki

2 łodygi selera naciowego

200 ml chianti classico

4 puszki (po 400 g) całych pomidorów bez skóry

2 świeże liście laurowe

2 goździki



½ porcji luksusowego ciasta na makaron (patrz osobny przepis) lub 400 g płatów świeżego makaronu

40 g parmezanu



Beszamel:

100 g niesolonego masła

100 g mąki

1 litr mleka

75 g cheddara

75 g sera fontina lub taleggio



Pangrattato (kruszonka):

200 g czerstwego chleba

4 gałązki rozmarynu



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ªC. Kaczkę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, połóż na blaszce i piecz 2 godziny, aż będzie rumiana i chrupiąca.

Zlej tłuszcz do żaroodpornego słoika i odstaw na bok, a kaczkę zostaw do ostygnięcia.

Zdejmij z kaczki skórę i tłuszcz, wrzuć do malaksera. Obierz mięso z kości, pokrój na kawałki i włóż do miski.

2 ząbki czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki. Na dużym ogniu na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej łyżkę tłuszczu z kaczki. Wrzuć czosnek i listki oberwane z gałązek rozmarynu. Smaż, aż czosnek się zezłoci.

Wmieszaj szpinak i dobrze dopraw startą gałką muszkatołową. Duś ok. 15 minut, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje. Odstaw do ostygnięcia.

Zrób sos mięsny: obierz cebulę i marchew, oczyść łodygi selera. Wszystkie warzywa grubo posiekaj.

Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, rozgrzej w niej łyżkę tłuszczu z kaczki. Wrzuć warzywa, dodaj pozostałe obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Często mieszając, smaż ok. 20 minut, aż warzywa zaczną się rumienić.

Wlej wino, zwiększ ogień i gotuj, aż płyn odparuje. Dodaj rozdrobnione mięso z kaczki i pomidory, wlej jeszcze puszkę wody, dorzuć liście laurowe i goździki. Dobrze zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 1 godziny. Dopraw do smaku. Podczas gdy sos się gotuje, zrób ciasto na makaron (osobny przepis).

Zrób beszamel: w dużym garnku na średnim ogniu stop masło, wrzuć mąkę i wymieszaj trzepaczką na gładką pastę. Stopniowo wlej mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Mieszając podgrzewaj, aż uzyskasz gładki, gęsty sos. Zdejmij z ognia, wrzuć starte sery i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Zrób lasagne: rozwałkuj ciasto na makaron na cienkie płaty. Na dno formy do zapiekania o wym. 25 x 30 x 8 cm wyłóż warstwę szpinaku i przykryj płatami ciasta. Wmieszaj do sosu mięsnego połowę startego parmezanu. Na makaron wyłóż warstwę sosu mięsnego, cienką warstwę szpinaku, warstwę beszamelu i znów makaron. Powtórz jeszcze 2 razy.

Na koniec polej makaron resztą beszamelu. Posyp resztą startego parmezanu i piecz w piekarniku 180ªC przez 40 minut, aż wszystko się przyrumieni i zacznie bulgotać.

Wyjmij z pieca i odstaw na 20 minut, by lasagne odpoczęła.

Tymczasem wrzuć chleb i listki oberwane z gałązek rozmarynu do pojemnika malaksera ze skórą z i tłuszczem z kaczki. Zmiksuj na drobne okruchy. Przesyp na patelnię z powłoką nieprzywierającą i praż, aż wszystko się zezłoci i stanie chrupiące.

Posyp lasagne uprażoną kruszonką, podziel na porcje, rozłóż na talerze i podawaj, wraz z resztą kruszonki w miseczce na boku, by każdy mógł sam dodatkowo posypać swoją porcję.



© Jamie Oliver











































powrót

Podobne przepisy

Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet makaronowy z grzybowym sosem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron z trzema serami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.