Lasagne verdi

Przepis z programu Po prostu po włosku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne verdi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

235 g opłukanych liści szpinaku

400 g mąki

3 jajka



Pesto:

½ ząbka czosnku

100 g orzechów włoskich

skórka i sok z jednej cytryny

100 g tartego parmezanu

15-20 świeżych listków szałwii

5-8 łyżek oliwy



Beszamel:

80 g masła

80 g mąki

800 ml pełnotłustego mleka

40 g tartego parmezanu (opcjonalnie)



Do przełożenia warstw:

300 g mozzarelli

100 g parmezanu

6-8 listków szałwii, do dekoracji



Przygotowanie:

Szpinak poddusić z odrobiną wody pod przykryciem na głębokiej patelni na średnim ogniu przez 3 do 5 minut. Zdjąć szpinak z patelni, wyłożyć na durszlak do ostygnięcia, następnie delikatnie odcisnąć wodę. Odciśnięty szpinak położyć na desce i posiekać. Płaską stroną noża rozetrzeć na pastę. Można też szpinak zmiksować. Następnie do dużej miski wsypać mąkę, wbić 2 jajka i włożyć roztarty szpinak, wymieszać, by składniki się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać pozostałe jajko, najpierw żółtko, następnie białko, cały czas wyrabiając ciasto. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i zagniatać rękoma do uzyskania konsystencji plasteliny. Jeśli ciasto jest zbyt suche i się kruszy, dodać łyżeczkę oliwy. Jeśli ciasto lepi się do rąk – czyli jest zbyt mokre – dodać trochę mąki. Zawinąć w folię plastikową i zostawić na pół godziny.

W tym czasie przygotować pesto i beszamel. W moździerzu rozetrzeć czosnek ze szczypta drobnej soli morskiej. Dodać orzechy, rozetrzeć na gładką masę, przełożyć do miseczki, dodać sok i skórkę, otartą z cytryny oraz tarty parmezan. Listki szałwii posiekać i rozetrzeć na pastę, dodać do miski, wlać oliwę, wymieszać. Można też składniki pesto zmiksować. Gotowe pesto powinno mieć taką konsystencję, by łatwo dało się rozsmarować na płatach ciasta. W razie potrzeby można dodać oliwy.

Wstawić rondelek z nieprzywierającym dnem na średni ogień, włożyć masło. Kiedy masło się stopi, dodać mąkę i roztrzepać trzepaczką, by powstał rodzaj pasty. Wlewać mleko po odrobinie, cały czas mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty sos. Dodać parmezan i posolić do smaku, odstawić. Kiedy ciasto odpocznie, należy podzielić je stopniowo na kawałki wielkości piłeczki tenisowej, pamiętając, by za każdym razem zawinąć pozostałe ciasto w folię. Każdy kawałek rozpłaszczyć palcami, ułożyć na posypanym mąką blacie, wałkować na kształt długich prostokątów o szerokości 8-10 cm i grubości dwóch złożonych kart do gry. Można też użyć maszynki do makaronu. Spłaszczone kawałki ciasta przepuścić najpierw przez najszerszy rozstaw. Złożyć na trzy, przepuścić przez najszerszy rozstaw, czynność tę wykonać jeszcze dwa razy. W rezultacie powinien powstać gruby płat ciasta o kształcie mniej więcej prostokąta. Przepuścić przez maszynkę, za każdym razem zmniejszając rozstaw, dochodząc do przedostatniego. Jeśli ciasto lepi się do maszynki, za każdym razem przez przepuszczeniem posypać z obu stron odrobiną mąki. Gotowe płaty ciasta pokroić na kawałki, pasujące do naczynia, w którym będzie zapiekane. Pokrojone płaty ułożyć na tacy, posypanej kaszką kukurydzianą, by się nie przyklejały lub rozwiesić na wieszaku z poprzeczką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. W prostokątnym naczyniu do zapiekania o głębokości mniej więcej 6 cm rozsmarować na dnie warstwę beszamelu (około dwóch kopiastych łyżek). Następnie ułożyć płaty ciasta na zakładkę, pesto (około 1 ½ kopiastej łyżki), beszamel, porwaną na kawałki mozzarelli (mniej więcej garść), parmezan (mniej więcej garść) i tak do uzyskania 5 warstw (na wierzchu ma być parmezan i kawałki mozzarelli). Na koniec ułożyć listki szałwii, posmarowane oliwą. Zapiekać 20-25 minut, wyjąć i odstawić przed podaniem na 10 minut.

















powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.