Jan i Jakub   Kuroniowie

Lasagne bolognese


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 1833185

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 7
oceń ilość głosów: 9
średnia głosów: 4.4

Składniki:

200 g makaronu lasagne (ze sklepu)

400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

2-4 ząbki czosnku

2 cebule

500 g dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki

100 g oliwy z oliwek

150 - 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)

kilka pomidorów do dekoracji

sól

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

500 ml mleka

suszone oregano i tymianek

bazylia świeża lub suszona

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem i bazylią.

Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płaty makaronu układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
Na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd., aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut.
Przepis na lasagne, z którego m.in. słynie kuchnia włoska, jest dość czasochłonny, ale wart zachodu!

powrót

Podobne przepisy

 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Farfalle z sosem serowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

italian

postów: 1

16.12.2016 16:35

CYTUJ

Przepis świetny! Robiłem swoją pierwszą lasagne w życiu z tego przepisu. Od sierpnia, zrobiłem już 10 lasagni. Moi stali degustatorzy twierdzili, że coraz lepiej ją robię! Dziękuję chłopakom za ten przepis, zmodyfikowałem go jedynie tak że wszystko wrzucałem do smaku. :D

klaudyn83

postów: 1

09.06.2016 15:19

CYTUJ

Lasagne super, pierwszy raz w zyciu robilem i wyszla ok, choc troche sie rozplynela, ale nastepnym razem bedzie jeszcze lepiej :-)

To_mech

postów: 3

02.11.2015 10:58

CYTUJ

Danie pyszne, ale cholernie kaloryczne

czezik78

postów: 6

28.08.2015 16:08

CYTUJ

super, jak dotąd najlepszy przepis na lasgane z którym się spotkałem.

Mmarz

postów: 1

28.07.2015 00:36

CYTUJ

Bardzo dobre danie. Solidna porcja jak na dwie osoby. Mąż jadł 3 dni pod rząd na obiad i nie chciał nic innego. Dodałam więcej pomidorów do sosu, nie żałowałam ziół, ale po upieczeniu nie zdominowały smaku całej potrawy, było jak w sam raz. Polecam

hester83

postów: 16

11.11.2013 10:46

CYTUJ

fajny przepis, mnie jednak brakuje tutaj selera naciowego i marchewki, nie dodaję również ziół. lasagne bolognese robię średnio raz w miesiącu, więc może następnym razem wypróbuję właśnie ten przepis.

#nikt

12.05.2012 20:07


jelenia góra

CYTUJ

mniaaam

kasiainstockholm

postów: 1

16.12.2011 17:37

CYTUJ

genialny przepis!!! rzeczywiście wymaga nieco czasu na przygotowanie, ale efekt usprawiedliwia czekanie w pełni :)
spróbujcie rzucić na wierzch odrobinę Stiltona - danie zyskuje wyrazu :)
smacznego :)

olaer

postów: 3

27.09.2011 13:42

CYTUJ

Najlepszy przepis na lasagne jaki znam. Można delikatnie zmieniać proporcje składników tak jak Panowie w pokazali przepis na lasagne bolognese "z charakterem". Uważam, że najlepszą mieszanką serów do lasagne jest mozzarella z goudą. Wykonanie lasagne bolognese nie jest trudne, trochę czasu potrzeba, ale naprawdę warto - danie jest bardzo pożywne. Ten przepis na lasagne podsyłam znajomym i są zachwyceni.

post edytowany 1 raz, ostatnio 08.10.2011 21:02

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.