Maryla Musidłowska

Lasagne al forno


Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 14319

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g świeżego ciasta makaronowego (można zrobić samemu w domu albo kupić w delikatesach albo użyć suchych płatków lasagne)

sól

oliwa

sos boloński (ragu alla bolognese: patrz oddzielny przepis) z 250 g mięsa

ok. 100 g masła

ząbek czosnku

200 g startego parmezanu

 

Składniki sosu beszamelowego

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

0,5 l tłustego mleka

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło. Wsyp mąkę. Wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Powoli dolewaj mleko i mieszaj trzepaczką. Doprowadź sos do wrzenia ciągle mieszając. Gotuj około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno wyłóż płatami lasagne. Pokryj je sosem beszamelowym, następnie warstwą ragu alla bolognese. Posyp parmezanem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ostatni płat lasagne pokryj tylko resztką sosu beszamelowego, posyp parmezanem i obłóż płatkami masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 220 stopni C na ok. 30-40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.