Langustynki według Roberta z Fjöruborðið

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Langustynki według Roberta z Fjöruborðið
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

10 średnich ziemniaków

podgotowanych

4 łyżki oliwy

sól i mielony czarny pieprz

langustynki

16 langustynek

oliwa czosnkowa

sól koszerna

mielony czarny pieprz

1 limonka

pomidorki

16 pomidorków koktajlowych

3 ząbki czosnku

1 gałązka świeżego tymianku

1 czerwona chili

2 szklanki oleju roślinnego

do podania

1 szklanka liści rukoli

1 szklanka mozzarelli

4 łyżki syropu balsamicznego (zredukowanego octu balsamicznego)

sól koszerna

 

 

Przygotowanie:


Pokrój podgotowane ziemniaki na spore kawałki i rozłóż na blasze do pieczenia. Skrop je oliwą i dopraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 190oC i piecz przez 7 min. Ukręć ogony langustynek i nie obierając rozkrój wzdłuż, żeby mięso leżało w jednej płaszczyźnie. Umyj je i starannie osusz. Ułóż ogony pancerzami do dołu na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy czosnkowej. Dopraw langustynki solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie skrop sokiem wyciśniętym z połowy limonki i pozostaw na ogniu na 5-7 min. Nie przesadź z czasem smażenia. W tym samym czasie uduś w rondlu pomidorki na oleju roślinnym z ząbkami czosnku, chili oraz świeżym tymiankiem, aż zmiękną. Ułóż na talerzach po kilka upieczonych ziemniaków, między nimi pomidorki, a na nich usmażone langustynki. Udekoruj porcje świeżą rukolą, chili oraz kawałkami mozzarelli. Skrop wszystko syropem balsamicznym i oprósz solą.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.