Gosia  Molska

Lampries


Przepis z programu Po-smak świata: Sri Lanka (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Lampries
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Korzenny bakłażan

2 małe bakłażany

1 duża słodka papryka

2 pomidory

1 spora czerwona cebula

3 cm świeżego imbiru

1 łyżeczka nasion kardamonu

4 goździki

kilka liści curry (lub 1 łyżeczka suszonych liści curry)

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka mieszanki curry

1,2 łyżeczki kurkumy

sól do smaku

1 łyżeczka musztardy

4 łyżki pasty pomidorowej

2 łyżki kokosowego octu winnego (lub octu z białego wina)

1 łyżeczka cukru

olej kokosowy do smażenia

Sambol z cebuli

3 czerwone cebule

3 ziarenka kardamonu

1/2 małej laski cynamonu

3 liście curry (lub 1/2 łyżeczki suszonych)

1 łyżeczka suszonej ryby

1/2 łyżeczki płatków chilli

 

Frykadele z gotowanej ryby

1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka posiekanego imbiru

3 posiekane liście curry (lub 1/2 łyżeczki suszonych)

olej kokosowy do smażenia

1/2 łyżeczki mieszanki curry

szczypta kurkumy

1/2 łyżeczki pieprzu

150 g ugotowanego tuńczyka (lub odsączony z zalewy tuńczyk z puszki)

4 łyżki puree ziemniaczanego

1 jajko

bułka tarta

olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowanie bakłażana:
Bakłażany pokroić w sporą kostkę, usmażyć w sporej ilości kokosowego oleju. Imbir i czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w ćwiartki, a paprykę w sporą kostkę. Całość podsmażyć chwilę i dodać przyprawy: kardamon, goździki, posiekane liście curry, pieprzu, mieszankę curry, i kurkumę i sól do smaku. Wszystko podsmażyć, by wydobyć maksimum aromatu, dodać posiekane pomidory, musztardę, pastę pomidorową ocet winny i cukier.

Przygotowanie sambolu:
Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na sporą ilość rozgrzanego oleju kokosowego. Dodać przyprawy (bez chilli) i rybę. Smażyć aż cebula się skarmelizuje dodać płatki chilli wymieszać i odstawić.

Przygotowanie frykadeli:
Cebulę z imbirem czosnkiem i przyprawami zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Rybę drobno przesiekać, dodać cebulę z przyprawami, dodać puree, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować kuleczki, obtoczyć je w bułce i smażyć w głębokim tłuszczu.

Wszystkie elementy Lampries - bakłażana, sambal, frykadele i ugotowany ryż zwinąć w liść bananowca, podgrzewać na parze ok. 10- 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyczki rybne
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Dorada z karczochami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parowany pstrąg
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Halibut w sałacie z sosem śmietanowo-koperkowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.