Jacek Sikora

Łamańce z makiem


Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Łamańce z makiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto

200g zimnego masła

150g płatków migdałowych

200g mąki krupczatki

2 żółtka

6 łyżek miodu

2 łyżki gęstej śmietany

0,25 łyżeczki soli

1 opakowanie cukru waniliowego

1 rozbełtane jajko

4 łyżki brązowego cukru

Mak

0,5 l śmietanki 36%

150 g migdałów

150 g rodzynek

20 ml rumu

3 szklanki zmielonego maku

miód do smaku

sól do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj ostrym nożem wszystkie składniki ciasta. Powinny zostać delikatne smużki masła w cieście. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Przełóż na papier do pieczenia. Pokrój w romby, posmaruj rozmącony jajkiem, oprósz brązowym cukrem, nakłuj widelcem. Upiecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdyby się skleiły przełam je po wystudzeniu. (Stąd nazwa „łamańce”). Wlej śmietankę do rondelka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż ¾ odparuje. Rodzynki namocz w rumie. Migdały chwilę obgotuj. Zalej zimną wodą i obierz ze skórki. Grubo posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z odparowaną śmietaną. Posłódź miodem i lekko posól do smaku. Nałóż do miseczek, a w momencie podania wetknij w mak łamańce.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.