Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe

Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



kurczak:

4 udka kurczaka bez skóry i kości

1 czubata łyżeczka chińskiej mieszanki Pięciu Smaków

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżka nieprażonego ziarna sezamu

1 świeża czerwona chili



laksa:

1 kostka drobiowego lub warzywnego bulionu

1 dynia piżmowa (tylko górna część, bez pestek)

2 ząbki czosnku

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

1 świeża czerwona chili

1 łyżeczka kurkumy

½ pęczka dymki

1 czubata łyżeczka masła arachidowego

4 suszone liście limonki kaffir

½ pęczka świeżej kolendry

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

1 łyżka sosu rybnego

300 g makaronu ryżowego wstążki

2 pęczki szparagów (600 g)

1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleczka kokosowego

3 limonki



Przygotowanie:



Na dużym arkuszu pergaminu obtocz mięso kurczaka w soli, pieprzu i mieszance Pięciu Smaków. Przykryj udka pergaminem i rozbij wałkiem do ciasta albo patelnią na grubość 1,5 cm. Rozłóż je na gorącej patelni grillowej i smaż 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone. Wlej około 800 ml wrzątku do dużego garnka i pokrusz koskę bulionową.



Odetnij szypułkę dyni, pokrój na kawałki nie obierając (pozostałą część przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ zachowaj na inną okazję). Zetrzyj dynię na tarce w malakserze i włóż do wrzącego bulionu. Wymień w malakserze tarkę na nóż i włóż do pojemnika obrany czosnek, imbir, chili, kurkumę, oczyszczone dymki, masło arachidowe, liście limonki kaffir i łodyżki kolendry (liście zachowaj). Wlej olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Zmiksuj wszystko na pastę, przełóż do garnka z bulionem i dodaj makaron.



Umyj szparagi, odkrój dolną część łodyg, a resztę pokrój pod kątem, zostawiając czubki w całości. Dodaj je do garnka z bulionem, zalej mleczkiem kokosowym, a gdy zawrze spróbuj, dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym wyłącz palnik. Polej smażące się na patelni kawałki kurczaka miodem i sokiem z limonki, posyp sezamem i podrzuć albo przemieszaj. Podaj laksę z cząstkami limonki, kolendrą i plasterkami świeżej chili.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.