Annabel  Langbein

Lahmacun – tureckie placki chlebowe


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia turecka

Lahmacun – tureckie placki chlebowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

placki chlebowe:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1 szklanka jogurtu naturalnego



pasta do smarowania:

4 łyżki uprażonych ziaren sezamu

2 łyżki suszonego tymianku

1 łyżeczka płatków chili

sól

¼ szklanki oliwy



Przygotowanie:

Wszystkie składniki pasty potrząsając wymieszać w zamknięty słoiku. Odstawić. Z mąki, soli i jogurtu zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 12 kulek, rozwałkować każdą na jak najcieńszy placek. Rozgrzaną patelnię oprószyć mąką. Placki podpiekać z obu stron, do pojawienia się poduszek powietrza, po kilka minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do zup lub posmarowany pastą do grzybów z patelni.





© Annabel Langbein

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.