Nadia G.

Kwiaty cukinii z winegretem à la Mimoza


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kwiaty cukinii z winegretem à la Mimoza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Winegret:

4 mandarynki

2 łyżki octu z szampana

½ łyżeczki musztardy Dijon

1 łyżka miodu wielokwiatowego

½ ząbka czosnku

2 łyżeczki oliwy extra vergine

szczypta płatków chilli

sól morska i pieprz



Kwiaty cukinii:

8 kwiatów cukinii

1 szklanka ciemnego piwa miodowego

1 łyżeczka sproszkowanej cebuli

1 jajko

¾ szklanki mąki

sól morska

oliwa extra vergine do smażenia



Winegret:

Wycisnąć mandarynki, do soku dodać trochę miąższu i wlać do słoika. Dodać ocet, musztardę, roztarty czosnek i płatki chilli, oliwę i miód. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamknąć szczelnie słoik i energicznie potrząsać przez pół minuty, by utworzyła się emulsja.



Kwiaty cukinii:

W dużej misce połączyć piwo, jajko, mąkę, sproszkowaną cebulę i sól. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Na patelnię wlać oliwę do wysokości 1 cm i rozgrzać na średnim ogniu. Wpuścić kilka kropli ciasta. Kiedy oliwa odpowiednio rozgrzeje się, ciasto zacznie skwierczeć. Obtaczać kwiaty cukinii w cieście i delikatnie smażyć po kilka sekund z każdej strony, aż całe zrumienią się. Usmażone kwiaty umieszczać na ruszcie, żeby obciekły z tłuszczu. Posypać solą morską i natychmiast podawać.



Uformować z pergaminu rożek i przewiązać tasiemką z kokardą. Umieścić w nim kwiaty, obok podać winegret.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Parathy z nadzieniem
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gnocchi ziemniaczane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Soczewica w sosie chilli
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Rosti z kurkami confit
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.