Tomasz Jakubiak

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 7363

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kwiaty cukinii

mielone mięso drobiowe

1 szalotka

1 ząbki czosnku

oliwa

2 pęczki natki pietruszki

skórka z cytryny

słodkie pomidory w puszce

papryczka chilli

limonka

pół czerwonej cebuli

 

Przygotowanie:

Mięso łączę w misce z posiekanym pęczkiem natki, roztartym 1 ząbkiem czosnku, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na oliwie szalotką. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam wszystkie składniki.
Czerwoną cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oliwie, dodaję 1 ząbek czosnku i posiekane chilli. Po chwili smażenia dodaję pomidory w puszce, skórkę cytrynową, sok z limonki i posiekaną natkę.
Mięsnym farszem nadziewam kwiaty cukini. Sos przelewam do naczynia do zapiekania, układam w nim kwiaty cukinii i zapiekam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

Wiatraczki z ciasta francuskiego
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.