Kway teow

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Kway teow
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g makaronu ryżowego

ćwierć miarki oleju z orzeszków ziemnych

3 łyżki czosnku

500 g krewetek (mogą być suszone)

500 g małży

chińska kiełbasa

3 jajka

2 łyżki kecap manis

łyżka sosu rybnego

3 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki bulionu

pęczek szczypiorku

250 g kiełków fasoli

pół pęczka kolendry

pół pęczka dymki

 

 

Przygotowanie:


Przygotować pastę chili. W rozgrzanym woku umieścić pastę krewetkową i czosnek. Smażyć na złoty kolor. Dodać chili i sól do smaku. Podsmażać przez 15-20 minut. Odstawić.
Na rozgrzanym oleju smażyć przez minutę dymkę, czosnek i chili. Dodać krewetki, kiełbasę, małże i makaron. Wlać sos sojowy i rybny. Wrzucić kiełki fasoli. Na koniec dodać jajka i imbir. Dolać bulion i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać do smaku pastę chili. Wymieszać i przybrać szczypiorkiem i kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tażin z jagnięciny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Wiosenne roladki na gorąco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.