Tomasz Jakubiak

Kwaśnica na baranich żeberkach


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 267

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg żeberek baranich

wędzone żeberko wieprzowe

150 g słoniny w kawałku

800 g kapusty kiszonej

3 l wody

3-4 liście laurowe

łyżeczka ziaren ziela angielskiego

łyżeczka mielonego kminu

50 g namoczonych suszonych grzybów

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Dodatki:

ugotowanie ziemniaki

skwarki

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włóż żebra baranie, żebro wędzone i słoninę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, mielony kmin i grzyby. Wywar gotuj przez około godzinę.
Następnie dodaj posiekaną kapustę kiszoną i przeciśnięty czosnek.
Zupę gotuj przez 25-30 minut. Na koniec dopraw ją solą i pieprzem. Zupę podawaj z ziemniakami i skwarkami z boczku. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Grillowane żeberka wołowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny, Żeberka
Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa ogórkowa ze szczawiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa marchewkowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.