Tomasz Jakubiak

Kwaśnica na baranich żeberkach


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 356

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg żeberek baranich

wędzone żeberko wieprzowe

150 g słoniny w kawałku

800 g kapusty kiszonej

3 l wody

3-4 liście laurowe

łyżeczka ziaren ziela angielskiego

łyżeczka mielonego kminu

50 g namoczonych suszonych grzybów

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Dodatki:

ugotowanie ziemniaki

skwarki

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włóż żebra baranie, żebro wędzone i słoninę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, mielony kmin i grzyby. Wywar gotuj przez około godzinę.
Następnie dodaj posiekaną kapustę kiszoną i przeciśnięty czosnek.
Zupę gotuj przez 25-30 minut. Na koniec dopraw ją solą i pieprzem. Zupę podawaj z ziemniakami i skwarkami z boczku. Smacznego!



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.