Tomasz Jakubiak

Kwaśnica na baranich żeberkach


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 502

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg żeberek baranich

wędzone żeberko wieprzowe

150 g słoniny w kawałku

800 g kapusty kiszonej

3 l wody

3-4 liście laurowe

łyżeczka ziaren ziela angielskiego

łyżeczka mielonego kminu

50 g namoczonych suszonych grzybów

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Dodatki:

ugotowanie ziemniaki

skwarki

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włóż żebra baranie, żebro wędzone i słoninę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, mielony kmin i grzyby. Wywar gotuj przez około godzinę.
Następnie dodaj posiekaną kapustę kiszoną i przeciśnięty czosnek.
Zupę gotuj przez 25-30 minut. Na koniec dopraw ją solą i pieprzem. Zupę podawaj z ziemniakami i skwarkami z boczku. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowane żeberka na sposób kantoński
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla, Żeberka
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.