Marieta  Marecka

Kwas buraczany


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

Kwas buraczany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 3.5

Składniki:

5 buraków

1 łyżeczka kminku

5 ząbków czosnku

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

2 litry wody

2 łyżki soli

szczypta cukru

 

Przygotowanie:

Słój lub naczynie kamionkowe dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki szorujemy bardzo dokładnie lub myjemy i obieramy. Kroimy je w plastry i układamy w słoju. Dodajemy obrany czosnek i przyprawy. Wodę zagotowujemy z solą i szczyptą cukru. Studzimy i lekko ciepłą zalewamy buraki. Całość przykrywamy gazą zamocowana za pomocą gumki i odstawiamy do ciepłego miejsca. Po 4-7 dniach zakwas będzie gotowy. Ściągamy pianę i zlewamy do wyparzonych butelek. Trzymamy w lodówce nawet do kilku miesięcy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.