Gosia  Molska

Kutia


Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kutia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

szklanka pszenicy

6 łyżek miodu

po 50 dag maku

rodzynki

orzechy włoskie

migdały

 

Przygotowanie:

Pszenicę przebrać, wypłukać i namoczyć na noc. Następnie ugotować ją do miękkości, kilka razy zmieniając wodę. Osaczyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć, po czym dwukrotnie zemleć. Rodzynki przez kilka minut moczyć w gorącej wodzie, odcedzić. Orzechy włoskie i migdały drobno posiekać. Następnie mak starannie wymieszać z miodem, cukrem i przygotowanymi bakaliami. Schłodzić przez noc w lodówce.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.