Anna Olson

Kuskus z warzywami cebulowymi


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kuskus z warzywami cebulowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka kuskusu

2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

2 łyżki oliwy

1 szklanka drobno pokrojonego i umytego pora (tylko biała i jasnozielona część)

½ szklanki cebuli cukrówki

4 łyżki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zalej kuskus 1 szklanką wrzątku, wymieszaj ze skórką cytrynową, przykryj i odstaw na 10 min. Spulchnij kuskus widelcem, żeby był sypki. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy i podsmaż pora na małym ogniu przez 5 min, aż zmięknie. Zdejmij pora z patelni, wlej drugą łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż się lekko zrumieni (ok. 15 min). Zmieszaj ostudzonego pora i cebulę z kuskusem, dodaj szczypiorek, dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Taamiya z ciecierzycy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
(odc.05)frittatta alla trippa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.