Tomasz Jakubiak

Kuskus z pieczonymi pomidorami, czosnkiem i olejem orzechowym, podany z plackiem paratha


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 5864

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g kuskusu

3 duże, soczyste pomidory

chlust oliwy

8 pomidorków cherry

główka czosnku

5 listków świeżej bazylii

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

czerwona cebula

2 zielone papryczki peperoni

żółty pomidor

garść uprażonych migdałów

6 łyżek oleju orzechowego

placek paratha:

1,5 szklanki mąki razowej pszennej

0,5 szklanki mąki pszennej

150 ml ciepłej, ale nie gorącej wody

0,5 - 1 łyżeczka soli

5 łyżek roztopionego klarowanego masła lub ghi

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w dużą kostkę. Do miski wsyp kuskus. Dodaj pomidory i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Przygotuj dodatki. Na blasze ułóż pomidorki i czosnek. Dodaj porwane liście bazylii. Posól i popieprz. Całość skrop oliwą. Warzywa wstaw do piekarnika na 10 minut. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Papryczki pokrój na większe kawałki. Pomidora pokrój w kostkę. Uprażone migdały pokrusz.
Wszystkie składniki dodaj do kuskusu. Na koniec sałatkę polej olejem orzechowym.
W misce wymieszaj mąkę, wodę i sól. Ciasto wyrób na stolnicy. Kawałki ciasta rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Każdy placek posmaruj roztopionym masłem. Złóż go na pół i posmaruj roztopionym masłem. Ponownie złóż placek na pół i posmaruj masłem. Całość rozwałkuj ponownie na cienki placek. Placki smaż na rozgrzanym klarowanym maśle lub ghi.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.