Kuskus z owocami na ostro

Przepis z programu Manic Organic (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kuskus z owocami na ostro
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki oliwy

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 posiekana cebula

½ łyżeczki uprażonego kminu

½ łyżeczki uprażonych nasion kolendry

½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki

2 szklanki gorącego bulionu z kurczaka

1 szklanka kuskusu

½ szklanki uprażonych migdałów w płatkach

1 szklanka zielonych winogron

pokrojonych na połówki

½ szklanki suszonych moreli

pokrojonych w ćwiartki

½ szklanki suszonych brzoskwiń

pokrojonych w ćwiartki

1 łyżka pasty harissa

sól

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę i smażyć 2 minuty. Rozetrzeć nieco kmin i kolendrę i wsypać na patelnię razem z papryką. Smażyć 1 minutę. Wsypać kuskus, zalać bulionem i dodać migdały i winogrona. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodać suszone owoce i przykryć. Dusić 2 minuty, zgasić ogień i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut.
Rozkruszyć kuskus widelcem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.