Kuskus z chorizo i marynowanymi cytrynami

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania dietetyczne

Kuskus z chorizo i marynowanymi cytrynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki oliwy (45 ml)

1 szklanka izraelskiego kuskusu (250 ml)

1 szklanka wody

1 szalotka, pokrojona w brunoise

1 ząbek czosnku, posiekany

225 gramów chorizo, pokrojonego w kostkę

skórka z jednej marynowanej cytryny według przepisu Chucka, drobno pokrojona

garść szczypiorku, drobno pokrojonego

garść natki pietruszki, drobno pokrojonej

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Na patelni na średnim ogniu prażymy kuskus na złoto. Uważamy, aby go nie spalić. Dodajemy wodę i szczyptę soli. Gotujemy 5-7 minut do miękkości. W tym czasie na drugiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy chorizo. Smażymy 3 minuty, aż będzie chrupkie. Dodajemy szalotkę, smażymy do miękkości. Dodajemy czosnek, skórkę z cytryny i mieszamy. Dodajemy kuskus, mieszamy, trzymamy w cieple. Przed podaniem polewamy pozostałą oliwą. Dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Energetyzujący napój z arbuza
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.