Claire Robinson

Kury kornwalijskie w winie


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kury kornwalijskie w winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

4 kury kornwalijskie (średnio po jednej na osobę)

½ miarki mąki

4 grube plastry bekonu

2 miarki białego wina

czosnek

sól i pieprz do smaku





Przygotowanie:

Bekon obsmażamy na głębokiej patelni. Kury obtaczamy w mące. Doprawiamy je solą i pierzem. Następnie smażymy je na tłuszczu wytopionym z bekonu. Kiedy się „zezłocą” wyjmujemy je z patelni i wlewamy na nią wino. Dodajmy obrane ząbki czosnku. Dolewamy miarkę wody. I przekładamy do patelni kury. Przykrywamy naczynie i dusimy mięso na wolnym ogniu przez 20 minut. Powinno być do połowy zanurzone w sosie. Po tym czasie wyjmujemy kury z patelni i redukujemy nieco sos. Kury podajemy z sosem i posypujemy je pokrojonym usmażonym bekonem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.