Tomasz Jakubiak

Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 kuropatwy (lub przepiórki)

20 dag masła

20 dag słoniny

listki szałwii

sól

 

Pomarańczowo-estragonowe kopytka:

500 g ugotowanych mącznych ziemniaków

100 g mąki

¼ szklanki zredukowanego soku z pomarańczy

kilka gałązek drobno posiekanego, świeżego estragonu

2 łyżki skórki z pomarańczy

2 szklanki soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone kuropatwy posól i nafaszeruj szałwią. Każdego ptaka owiń dokładnie cienkimi plastrami słoniny. Piecz przez ok. 25- 30 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu podlewaj łyżeczką roztopionego masła.
Przygotuj kopytka. Ziemniaki przetrzyj przez praskę i połącz z mąką, estragonem, zredukowanym sokiem z pomarańczy i skórkami z pomarańczy. Zagnieć ciasto na kopytka i uformuj rulony, które później pokrój na kluseczki. Gotowe kluski gotuj w 4 szklankach wody wymieszanej z 2 szklankami soku. Podawaj posypane startym pecorino i polane sosem z pieczenia ptactwa.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczny pudding ze stekiem i cynadrami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.