Tomasz Jakubiak

Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 114

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 kuropatwy (lub przepiórki)

20 dag masła

20 dag słoniny

listki szałwii

sól

 

Pomarańczowo-estragonowe kopytka:

500 g ugotowanych mącznych ziemniaków

100 g mąki

¼ szklanki zredukowanego soku z pomarańczy

kilka gałązek drobno posiekanego, świeżego estragonu

2 łyżki skórki z pomarańczy

2 szklanki soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy

Przygotowanie:

Umyte i wysuszone kuropatwy posól i nafaszeruj szałwią. Każdego ptaka owiń dokładnie cienkimi plastrami słoniny. Piecz przez ok. 25- 30 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu podlewaj łyżeczką roztopionego masła.
Przygotuj kopytka. Ziemniaki przetrzyj przez praskę i połącz z mąką, estragonem, zredukowanym sokiem z pomarańczy i skórkami z pomarańczy. Zagnieć ciasto na kopytka i uformuj rulony, które później pokrój na kluseczki. Gotowe kluski gotuj w 4 szklankach wody wymieszanej z 2 szklankami soku. Podawaj posypane startym pecorino i polane sosem z pieczenia ptactwa.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.