Adam Chrząstowski

Kurki w cieście z bukietem sałat


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

odsłon: 7543

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g kurek średniej wielkości oczyszczonych

1 jajko

½ szklanki mąki

½ szklanki piwa

½ główki sałaty strzępiastej

½ główki sałaty masłowej

½ główki sałaty radicchio

1 cykoria

10 szt. pomidorków koktajlowych

½ szklanki pestek słonecznika

5 listków bazylii

3 łyżki octu jabłkowego

½ szklanki oliwy

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Z jajka, mąki i piwa przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kurki namocz, posól i oprósz mąką. Zanurz w cieście i smaż w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Sałaty porwij na mniejsze kawałki. Bazylię posiekaj. Upraż pestki słonecznika. Posól dobrze ocet jabłkowy i wmieszaj w niego oliwę. Polej sosem sałatę i pomidory. Wymieszaj wszystko razem i wyłóż do salaterki. Na wierzch ułóż kurki w cieście i posyp pestkami słonecznika.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlety ziołowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.