Adam Chrząstowski

Kurki w cieście z bukietem sałat


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

odsłon: 7649

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g kurek średniej wielkości oczyszczonych

1 jajko

½ szklanki mąki

½ szklanki piwa

½ główki sałaty strzępiastej

½ główki sałaty masłowej

½ główki sałaty radicchio

1 cykoria

10 szt. pomidorków koktajlowych

½ szklanki pestek słonecznika

5 listków bazylii

3 łyżki octu jabłkowego

½ szklanki oliwy

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Z jajka, mąki i piwa przygotuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kurki namocz, posól i oprósz mąką. Zanurz w cieście i smaż w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Sałaty porwij na mniejsze kawałki. Bazylię posiekaj. Upraż pestki słonecznika. Posól dobrze ocet jabłkowy i wmieszaj w niego oliwę. Polej sosem sałatę i pomidory. Wymieszaj wszystko razem i wyłóż do salaterki. Na wierzch ułóż kurki w cieście i posyp pestkami słonecznika.

powrót

Podobne przepisy

Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapki tostowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Chrupiące plastry boczku zapiekane ze śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapas
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.