Gary  Rhodes

Kurek i sałatka z topinambura, orzechów i szczypiorku


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Kurek i sałatka z topinambura, orzechów i szczypiorku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sałatki:

225 g topinamburów

woda z sokiem z cytryny

10 połówek orzechów włoskich



Składniki dressingu:

4 łyżki stołowe oleju z orzechów włoskich

2 łyżki stołowe oleju arachidowego

2 łyżki stołowe octu z białego wina

sok z cytryny

sól i pieprz

1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku



Składniki dania z ryby:

2 filety z kurka po 450g

mąka do oprószenia

sól i pieprz

2 łyżki stołowe oliwy do smażenia

kawałek masła

2 łyżki stołowe crème fraîche



Przygotowanie sałatki:

Obierz topinambury i wrzuć do wody z sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały. Cienko poszatkuj. Zblanszuj połówki orzechów włoskich i usuń skórę.



Przygotowanie dressingu:

Do miski wlej olej z orzechów włoskich, olej arachidowy, ocet z białego wina. Wyciśnij sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wrzuć poszatkowane warzywo. Polej dressingiem. Dorzuć posiekane orzechy. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Delikatnie wymieszaj.



Przygotowanie ryby:

Oprósz mąką skórę na porcjach ryby. Dopraw mięso solą i pieprzem. Na patelnię wlej oliwę. Rozgrzej. Połóż rybę na tłuszczu omączoną stroną. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Przełóż na drugą stronę i dodaj kawałek masła. Wyłączy gaz, ryba będzie nadal się smażyć. Na talerz nałóż nieco crème fraîche i rozsmaruj. Umieść na tym sałatkę, obok ułóż porcję ryby.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok, odc. 11”

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.