Kurczę w occie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczę w occie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kurczę ok. 1,5 kg

pokrojone na 8 części

sól i pieprz

łyżka masła plus jeszcze jedna na wykończenie

łyżka oliwy

6 obranych ząbków czosnku

miarka octu z białego wina

miarka bulionu z kury

liść laurowy

łyżka przecieru pomidorowego

4 grubo skrojone średnie pomidory

2 garści posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Przyprawić kawałki kurczaka solą i pieprzem. Roztopić 2 łyżki masła na patelni i obsmażyć kurczaka, po parę kawałków jednocześnie – nie dosmażamy go, chodzi wyłącznie o uzyskanie chrupiącej, złocistej skórki. Wystarczy po 5 min na stronę. Wyłożyć mięso na talerz. Dodać czosnek i smażyć przez 5 min. Zdeglasować patelnię octem i wygotować połowę płynu, przez ok. 10 min. Przewrócić mięso na patelni i polać bulionem. Dodać zioła, przecier i pomidory. Trzymać na wolnym ogniu bez pokrywki, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 30 min. Wyłożyć kurczaka na talerz, trzymać w cieple.
Przecedzić płyn do rondla, przecierając, żeby wykorzystać wszystkie soki. Wmieszać ostatnią łyżkę masła i polać kurczaka. Posypać pietruszką.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Meksykańska sałatka ze smażonym kurczakiem
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.