Kurczę w estragonie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczę w estragonie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka niesolonego masła

łyżka oliwy

kurczę

ok. 1,5 kg

pokrojone na 8 części

sól i pieprz

pół miarki bulionu z kury

3/4 miarki wytrawnego białego wina

posiekana szalotka

miarka crème fraîche

pół miarki posiekanego świeżego estragonu

sok cytrynowy

 

Przygotowanie:

Rozpuścić masło z oliwą na dużej patelni na mocnym gazie. Przyprawić mięso i obsmażać partiami, po ok. 5 min na stronę. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, wlać bulion i zmniejszyć gaz do średniego. Zakryć i smażyć przez ok. 30 min. Wyjąć mięso na talerz i trzymać w cieple. Zredukować soki. Dodać szalotkę i wino, zredukować do gęstości sosu, przez ok 5 min. Dodać śmietanę i połowę estragonu. Znów zredukować do gęstości sosu, przez 3 – 5 min.
Przyprawić sos solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Włożyć z powrotem mięso, obtoczyć w sosie i wyłożyć na półmisek. Polać je sosem, posypać resztą estragonu i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.