Kurczę w białym winie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczę w białym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 nóg kurczaka przeciętych w stawach (lub duży kurczak pokrojony na 8 części)

sól i pieprz

po łyżce masła i oliwy lub 2 łyżki gęsiego smalcu

4 drobno pokrojone szalotki

drobno pokrojony ząbek czosnku

2 łyżki koniaku

miarka rieslinga

1/2 miarki bulionu

250 g grzybów pokrojonych na ćwiartki

1/2 miarki crème fraîche lub kwaśnej śmietany

posiekana natka pietruszki lub estragon do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Przyprawić kurczę solą i pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni i obsmażyć partiami kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Wyłożyć obsmażone mięso na talerz, a na patelnię wrzucić na minutę szalotki i czosnek. Podlać koniakiem, żeby zdeglasować. Włożyć mięso z powrotem. Zalać je winem i bulionem, przykryć i smażyć, aż stanie się jędrne, przez ok. 20 min, raz przewrócić. Roztopić masło na patelni i zrumienić grzyby. Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz i zakryć, żeby nie wystygł. Wygotować płyn do gęstości sosu. Wmieszać śmietanę i grzyby. Zanim sos wystygnie, skosztować i ew. skorygować ilość przypraw. Nałożyć go na kurczę i posypać natką.

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowe curry z kurczakiem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kurczak w stylu trynidadzkim
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.