Kurczak z sezamem

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak z sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g piersi z kurczaka pokrojonych na paski

1 białko

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Mięso kurczaka przełożyć do miski, dodać do niego jedno białko, dwie łyżeczki skrobi kukurydzianej i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać, tak, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty tą mieszanką, co sprawi, że będą zabezpieczone w czasie smażenia. Całość włożyć do lodówki przynajmniej na dwadzieścia minut lub dłużej. W tym czasie przygotować sos, łącząc ze sobą wszystkie ww. składniki. Następnie rozgrzać wok, aż będzie naprawdę gorący. Dodać olej, który pokryje wnętrze woka i zapobiegnie przywieraniu kurczaka. Wlać 140 ml oleju arachidowego. Kiedy olej jest umiarkowanie gorący, wrzucić kurczaka. Mieszać, aby nie przywarł. Kiedy mięso zrobi się białe, szybko zdjąć je z ognia. Odcedzić, zostawiając jakąś łyżkę oleju w woku. Jeśli wok się klei, można go umyć lub przetrzeć, a potem z powrotem wlać olej. Wrzucić łyżkę białych ziaren sezamu, dodadzą daniu chrupkości. Trzeba je mieszać dopóki nie zbrązowieją. Dodać sos, który błyskawicznie zaczynie się gotować i jest bardzo gorący. Teraz z powrotem przełożyć kurczaka i mieszać z sosem, żeby dobrze go pokrył. Danie jest gotowe do podania. Kurczak z sezamem jest wyśmienitym daniem. W Chinach znany jako kurczak „o dziwnym smaku”, ponieważ łączy ostry, kwaśny, słodki, słony i pikantny smak w jednym daniu.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.