Mark  Bittman

Kurczak z salsa verde


Przepis z programu Minimalista (odc.60)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Kurczak z salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki smalcu lub oleju o neutralnym smaku

np. z pestek winogron lub kukurydzianego

4 udka kurczaka (razem z podudziami)

przekrojone na pół

lub 8 samych udek

sól i pieprz

1 i ½ szklanki pestek zielonego kabaczka

1 duża dymka

posiekana

4 ząbki czosnku

posiekane

4 średnie świeże papryczki chili poblano (lub inne łagodne)

pozbawione gniazd nasiennych i posiekane

2 świeże papryczki chili serrano

jalapeño lub inne ostre

pozbawione gniazd nasiennych i rozgniecione (dwolnie)

450 g tomatillos (16 – 20)

łuskanych i opłukanych (mogą być z puszki

użyć wtedy też sosu)

½ szklanki posiekanej świeżej kolendry

¼ szklanki siekanej natki pietruszki

1 łyżka siekanego świeżego oregano lub majeranku

sok z limonki do smaku

 

 

Przygotowanie:


Włożyć słoninę lub wlać olej na głęboką, dużą patelnię z przykrywką. Na średnim ogniu stopić słoninę lub rozgrzać olej. Włożyć kurczaka, skórą do spodu. Doprawić solą i pieprzem, porządnie zrumienić przez ok. 10 – 15 minut, przekręcając w razie potrzeby. Zdjąć kurczaka z patelni, zlać nadmiar tłuszczu. Na tej samej patelni delikatnie zrumienić nasiona kabaczka na średnim ogniu, wyjąć łyżką cedzakową. Dodać cebulę, czosnek i papryczki chili. Smażyć, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać tomatillos z sosem. Jeśli używamy świeżych, dodać ½ szklanki bulionu lub wody. Zamieszać, odparować na średnim ogniu, przez ok. 5 minut. Dodać nasiona kabaczka i kurczaka. Przykryć i dusić przez ok. 15 minut, w razie potrzeby dolewając bulionu lub wody. Wyjąć kurczaka. Dodać do sosu świeże zioła i limonkę. Podawać z dowolnymi dodatkami.

powrót

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.