Anna Olson

Kurczak z musztardową glazurą do rolady klubowej


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak z musztardową glazurą do rolady klubowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak (ok. 1,5 kg)

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

mały pęczek świeżego tymianku

½ szklanki płynnego miodu

½ szklanki ziarnistej musztardy

1 mała cebula

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Włóż kurczaka do brytfanki, skrop olejem i oprósz solą i pieprzem. Włóż tymianek do wnętrza kurczaka, przykryj luźno folią aluminiową i piecz przez 20 min. Następnie zdejmij folię i piecz, aż mięso kurczaka będzie dość miękkie i delikatne (ok. 1,5 godz.)
Kiedy kurczak się piecze, przygotuj glazurę: zmieszaj musztardę z miodem, zmiel cebulę w malakserze i wymieszaj z musztardą i miodem. Przez ostatnie 45 minut pieczenia smaruj kurczaka glazurą co 10 min.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z orzechami nerkowca i chili w słodkim sosie sojowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburgery
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.