Donna Dooher

Kurczak z kluskami


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak z kluskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


KURCZAK W POTRAWCE

1 szklanka (250 ml) mąki

1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżeczka (5 ml) świeżo mielonego pieprzu

2 kg kawałków kurczaka (udka, pałki, piersi)

oliwa z oliwek do smażenia

6 pokrojonych w cienkie plasterki porów (tylko białe części)

3 drobno posiekane szalotki

6 marchewek, pokrojonych w półplasterki

2 łodygi selera, pokrojonego w plasterki

1 listek laurowy

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku

½ szklanki (75 ml) cydru

3 ½ szklanki (875 ml) bulionu drobiowego

2 łyżki stołowe (30 ml) gruboziarnistej soli

kluski



Przygotowanie

Wymieszać mąkę, sól i pieprz. Oprószyć kawałki kurczaka przyprawioną mąką. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i porcjami obsmażyć mięso. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pora, szalotkę, marchewkę i seler. Warzywa przełożyć do kurczaka, dodać listek laurowy, tymianek i sól, wlać bulion, cydr, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 – 15 min. Ułożyć na wierzchy kluski, przykryć i gotować dalsze 12 min., aż kluski się ugotują. Usunąć listek laurowy.





BULION Z DROBIU

2,5 kg starannie opłukanych surowych korpusów lub kości z kurczaków

20 szklanek (5 l) zimnej wody

2 posiekane marchewki (230 g)

4 posiekane cebule (500 g)

2 posiekane łodygi selera (115 g)

1 pokrojony w plasterki por (115 g)

3 gałązki natki

1 gałązka tymianku

2 listki laurowe

1 łyżeczka (5 ml) ziaren pieprzu

3 zgniecione goździki



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Rozłożyć kości na blasze i prażyć 40 min. Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu. Zebrać z powierzchni szumowiny i tłuszcz.

Dodać warzywa, zioła i przyprawy, zmniejszyć ogień do średniego i gotować 4 godz. Przecedzić przez gęste sitko. Można przechowywać 5 dni w lodówce, lub zamrozić.





KLUSKI

1 ½ szklanki (375 ml) mąki

½ szklanki (125 ml) mąki kukurydzianej

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanego koperku

2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia

1 łyżeczka (5 ml) musztardy w proszku

¾ łyżeczki (4 ml) soli

1 ¼ szklanki (310 ml) śmietanki 18%





Przygotowanie

Wymieszać mąkę z mąką kukurydzianą, koperkiem, proszkiem do pieczenia, musztardą i solą. Dodać śmietankę i wyrobić ciasto.





@ Donna Dooher

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.