Marieta  Marecka

Kurczak z kalafiorem w sosie satay


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

Kurczak z kalafiorem w sosie satay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z kurczaka

kilka różyczek ugotowanego kalafiora

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka sosu sojowego

olej

sól, pieprz

 

Sos:

200 ml mleka kokosowego

100 g niesolonych orzeszków ziemnych

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki cukru trzcinowego

1 mała cebula

1 chili

1 cm świeżego imbiru

starta skórka z ½ limonki

1 łyżka oleju

 

Do podania:

ugotowany ryż basmati, listki kolendry, pomidorki koktajlowe

 

 

Przygotowanie:

Do miski przekładamy różyczki kalafiora, kurczaka kroimy w dużą kostkę i całość przyprawiamy. Posypujemy cukrem, chili, kurkumą i kuminem. Skrapiamy sosem sojowym, mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Orzeszki wkładamy do malaksera, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir i przyprawy. Następnie miksujemy na pastę.
Rozgrzewamy olej na patelni i przesmażamy na nim powstałą pastę, ciągle mieszając.
Następnie rozrzedzamy ją mleczkiem kokosowym, zmniejszamy gaz i gotujemy, aż sos zgęstnieje, ok. 10 minut. Jednocześnie rozgrzewamy olej w woku lub na szerokiej patelni, wkładamy na mocno rozgrzany tłuszcz kurczaka podsmażamy go chwilę i dorzucamy kalafior, smażymy często podrzucając.
Na talerzu układamy porcję ryżu, na to kładziemy usmażonego kurczaka z kalafiorem, porcję sosu.
Całość dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami kolendry.


powrót

Podobne przepisy

Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.