Paul Merret

Kurczak wędzony w herbacie i sałatka z moreli


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak wędzony w herbacie i sałatka z moreli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak

1,5 łyżeczki ziarenek pieprzu syczuańskiego (żółtodrzew)

1,5 łyżki soli morskiej

2 – 3 piersi kurczaka ze skórą

100 g białego ryżu

100 g brązowego cukru

2 łyżki czarnej liściastej herbaty (najlepiej Lapsang Souchong)



Sałatka

100 g moreli

300 ml wrzącej wody

2 torebki herbaty Earl Grey

250 g pomidorków koktajlowych

garść zielonej fasolki szparagowej

100 g rukoli

po dużej garści grzybów shitake i boczniaków

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

oliwa

sól, pieprz



Przygotowanie

Torebki herbaty Earl Grey włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem, wrzucić morele i odstawić na noc, by napęczniały.



Przygotować kurczaka

Utłuc w moździerzu na drobny proszek pieprz syczuański i sól. Włożyć kurczaka do miski, posypać przyprawami i dokładnie obtoczyć. Odstawić do lodówki. Zmieszać w misce ryż i cukier. Dno woka wyłożyć podwójną warstwą folii aluminiowej. Wsypać ryż z cukrem i podgrzać na dużym gazie. Rozsypać herbatę na ryżu i gdy z mieszaniny zacznie unosić się dym, umieścić w woku kratkę, ułożyć na niej mięso, przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i podgrzewać ok. 15 minut. Odwrócić kurczaka i wędzić kolejne 15 minut. Rozkroić mięso, sprawdzić czy nie jest surowe i ew. wędzić dalej.



Przygotować sałatkę

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć pomidorki koktajlowe na blasze, posmarować oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec 10–15 minut. Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku i przekroić ukośnie na pół. Grzyby shitake pokroić na plasterki, boczniaki porwać wzdłuż blaszek. Podsmażyć grzyby na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Odcedzić morele, płyn zachować. Na każdą porcję dać 2 pomidorki, dołożyć morele. Na to położyć grzyby, fasolkę szparagową i garść rukoli. Płyn z moczenia moreli zmieszać z octem balsamicznym i oliwą, polać sałatkę po wierzchu. Pokroić kurczaka w grube plastry, ułożyć na sałatce i podawać.



© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.