Kurczak w sosie

Kurczak w sosie
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż piersi kurczaka do dużego garnka. Dorzuć jarzyny, listek laurowy oraz pieprz i zalej wodą, by tylko przykryła zawartość garnka. Postaw go na małym ogniu, powoli zagotuj wodę i gotuj około 30 minut do czasu, aż mięso się ugotuje. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową, przełóż na talerz i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do miski. Roztop masło w czystym rondlu na małym ogniu. Stale mieszając dosypuj mąkę małymi porcjami i zrób zasmażkę. Nadal mieszając, powoli dolej do zasmażki około 450 ml zachowanego bulionu drobiowego i zrób gęsty sos. Dolej białe wino i zagotuj. W czystej misce lekko ubij żółtko ze śmietaną. Stopniowo dolewaj je do sosu, dokładnie mieszając. Zdejmij rondel z ognia, dopraw sos do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrój ugotowanego kurczaka na kawałki wielkości kęsów i włóż do sosu. Nakładaj porcje do ogrzanych misek i przybierz posiekaną natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA