Kurczak w sosie sojowym na parze

Kurczak w sosie sojowym na parze
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta płatków suszonej papryczki chili
  • chińska kapusta choi sum (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością; można ją zastąpić kapustą pekińską)
  • 75 g grzybów shiitake
  • garść kiełków sojowych
  • dymka do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać sos sojowy, miód i płatki chili. Włożyć pokrojone na kawałki piersi kurczaka. Do woka nalać trochę wody, wstawić dół bambusowego koszyczka do gotowania na parze, tak, aby woda nie dotykała spodu koszyczka, umieścić w nim miseczkę z kurczakiem, przykryć pokrywką i gotować około 5 minut na parze. Wyjąć koszyczek z woka i wstawić drugi koszyczek, z kapustą pokrojoną na grube kawałki i grzybami przeciętymi na pół i kiełkami sojowymi. Koszyczek z kurczakiem umieścić na koszyczku z warzywami, gotować kolejne 3-4 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem, posypane dymką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA