Ainsley Harriot

Kurczak w sosie sojowym na parze


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak w sosie sojowym na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi kurczaka

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

szczypta płatków suszonej papryczki chili

chińska kapusta choi sum (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością; można ją zastąpić kapustą pekińską)

75 g grzybów shiitake

garść kiełków sojowych

dymka do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W miseczce wymieszać sos sojowy, miód i płatki chili. Włożyć pokrojone na kawałki piersi kurczaka. Do woka nalać trochę wody, wstawić dół bambusowego koszyczka do gotowania na parze, tak, aby woda nie dotykała spodu koszyczka, umieścić w nim miseczkę z kurczakiem, przykryć pokrywką i gotować około 5 minut na parze. Wyjąć koszyczek z woka i wstawić drugi koszyczek, z kapustą pokrojoną na grube kawałki i grzybami przeciętymi na pół i kiełkami sojowymi. Koszyczek z kurczakiem umieścić na koszyczku z warzywami, gotować kolejne 3-4 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem, posypane dymką.

powrót

Podobne przepisy

Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.