Ainsley Harriot

Kurczak w sosie sojowym na parze


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak w sosie sojowym na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi kurczaka

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

szczypta płatków suszonej papryczki chili

chińska kapusta choi sum (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością; można ją zastąpić kapustą pekińską)

75 g grzybów shiitake

garść kiełków sojowych

dymka do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W miseczce wymieszać sos sojowy, miód i płatki chili. Włożyć pokrojone na kawałki piersi kurczaka. Do woka nalać trochę wody, wstawić dół bambusowego koszyczka do gotowania na parze, tak, aby woda nie dotykała spodu koszyczka, umieścić w nim miseczkę z kurczakiem, przykryć pokrywką i gotować około 5 minut na parze. Wyjąć koszyczek z woka i wstawić drugi koszyczek, z kapustą pokrojoną na grube kawałki i grzybami przeciętymi na pół i kiełkami sojowymi. Koszyczek z kurczakiem umieścić na koszyczku z warzywami, gotować kolejne 3-4 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem, posypane dymką.

powrót

Podobne przepisy

Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Faszerowana kapusta z sosem chrzanowym
Andrzej Polan
Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.