Kurczak w sosie mole poblano Estelli

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Kurczak w sosie mole poblano Estelli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

pasta chili:

8 suszonych chili ancho, pozbawionych nasion

2 chili poblano, opieczone i obrane ze skórki

⅓ filiżanki bulionu drobiowego

sól



sos mole:

¼ filiżanki oleju rzepakowego lub smalcu

¼ filiżanki migdałów

¼ filiżanki orzechów laskowych

¼ filiżanki orzechów pekan

¼ filiżanki sezamu

¼ filiżanki rodzynek

½ łyżeczki ziaren anyżu

½ łyżeczki ziaren kminu

½ łyżeczki ziaren pieprzu

3 goździki

1 laska cynamonu

6 ząbków czosnku, obranych

1 cebula, pokrojona w plasterki

1 plantan, pokrojony na spore kawałki

2 tortille kukurydziane, stostowane i podarte

3⅔ filiżanki bulionu drobiowego

¼ filiżanki pokruszonej czekolady meksykańskiej, np. Ibarry, lub zwykłej ciemnej czekolady

1 łyżka cukru

sól i pieprz



Przygotowanie:

Pasta chili: papryczki ancho przekrawamy, otwieramy i opiekamy, dociskając kilka sekund do gorącej patelni z obu stron. Moczymy je w gorącej wodzie około 30 minut, aż zupełnie zmiękną. Odcedzamy i przekładamy do blendera razem z papryczkami poblano i bulionem. Mielemy na piure. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Sos mole: na średnim ogniu na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan i sezam. Podsmażamy, mieszając, około 3 minut, aż się zrumienią. Łyżką cedzakową zdejmujemy orzechy z patelni i przekładamy do blendera. Podobnie robimy z rodzynkami – podsmażamy je minutę, aż napęcznieją i przekładamy do blendera. Następnie prażymy anyż, kmin, pieprz, goździki i cynamon. Smażymy je minutę, aż zaczną pachnieć. Przekładamy do blendera. Na patelni zrumieniamy cebulę i czosnek i również przekładamy do blendera. Na koniec smażymy plantan i przekładamy do blendera razem z tortillami. Dodajemy 1 filiżankę bulionu i miksujemy na gładką pastę. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej. Na patelnię przekładamy sos mole. Dodajemy pastę chili, czekoladę, cukier i pozostały bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy minutę na małym ogniu. Podajemy do pieczonego, grillowanego lub gotowanego kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.