Roger Mooking

Kurczak w sosie barbecue z papają


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w sosie barbecue z papają
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Marynata do kurczaka:

1/4 szklanki śmietanki z mleka kokosowego z góry puszki (zachować resztę do przepisu na ryż z mlekiem kokosowym)

nasiona 1 dużej papai

1 ząbek posiekanego czosnku

1 łyżka posiekanego imbiru

skórka i sok z 1 limonki

skórka i sok z 1 cytryny

2 łyżki pociętych łodyg świeżej kolendry

4 piersi kurczaka



Sos barbecue z papają: (przepis ekstra)

1 łyżka oleju roślinnego

1 cebula, drobno pokrojona w kostkę

¾ szklanki cukru

1 papryka Scotch Bonnet, bez pestek i rdzenia, pokrojona na ćwiartki

skórka i sok z 2 limonek

skórka i sok z 1 cytryny

1 szklanka wody

½ szklanka ryżowego octu winnego

5 szklanek papai pokrojonej w grube kostki

2 łyżeczka soli



Orzechy nerkowca na ostro:

1 łyżeczka masła

½ szklanka niesolonych orzechów nerkowca

szczypta papryki

szczypta soli





Kurczak z grilla:

1 łyżka oleju roślinnego

4 filety z piersi kurczaka, wcześniej marynowane

¼ szklanka sosu barbecue z papają

¼ szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca na ostro

1 łyżka liści kolendry (opcjonalnie, do przybrania)





Marynata do kurczaka z papają:

W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty (poza kurczakiem). Kurczaka zanurzyć w marynacie.

Odstawić, żeby nasiąkł marynatą na 1 – 24 godz. Przygotować sos barbecue z papają.



Sos barbecue z papają:

W rondlu rozgrzać na średnim ogniu olej i wrzucić cebulę. Zeszklić mieszając. Dodać cukier, paprykę scotch bonnet, skórkę z limonki i cytryny. Rozpuścić cukier. Wlać wodę, sok z cytryny, limonki i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać papaję i doprawić solą. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na lekkim ogniu przez 15 minut. Miksować w blenderze, aż sos nabierze gładkości.



Orzechy nerkowca na ostro:

Roztopić masło na małej patelni, na średnim ogniu. Zrumienić orzechy nerkowca. Zdjąć z ognia, doprawić papryką w proszku i solą. Zostawić na później połowę orzechów do przybrania sałaty (patrz: oddzielny przepis), pozostałą połowę posiekać do kurczaka.



Kurczak z grilla:

Podgrzać i natłuścić grill. Wyjąć mięso kurczaka z marynaty i umieścić na grillu. Obłożyć każdą pierś dwiema łyżkami sosu barbecue z papają, czynność powtarzać do czasu upieczenia się kurczaka. Udekorować posiekanymi orzechami nerkowca na ostro i listkami kolendry.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ślepe zięby w piwnym sosie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Jagnięcina z grilla w musztardzie i chili
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.