Roger Mooking

Kurczak w sosie barbecue z papają


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w sosie barbecue z papają
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Marynata do kurczaka:

1/4 szklanki śmietanki z mleka kokosowego z góry puszki (zachować resztę do przepisu na ryż z mlekiem kokosowym)

nasiona 1 dużej papai

1 ząbek posiekanego czosnku

1 łyżka posiekanego imbiru

skórka i sok z 1 limonki

skórka i sok z 1 cytryny

2 łyżki pociętych łodyg świeżej kolendry

4 piersi kurczaka



Sos barbecue z papają: (przepis ekstra)

1 łyżka oleju roślinnego

1 cebula, drobno pokrojona w kostkę

¾ szklanki cukru

1 papryka Scotch Bonnet, bez pestek i rdzenia, pokrojona na ćwiartki

skórka i sok z 2 limonek

skórka i sok z 1 cytryny

1 szklanka wody

½ szklanka ryżowego octu winnego

5 szklanek papai pokrojonej w grube kostki

2 łyżeczka soli



Orzechy nerkowca na ostro:

1 łyżeczka masła

½ szklanka niesolonych orzechów nerkowca

szczypta papryki

szczypta soli





Kurczak z grilla:

1 łyżka oleju roślinnego

4 filety z piersi kurczaka, wcześniej marynowane

¼ szklanka sosu barbecue z papają

¼ szklanka grubo posiekanych orzechów nerkowca na ostro

1 łyżka liści kolendry (opcjonalnie, do przybrania)





Marynata do kurczaka z papają:

W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty (poza kurczakiem). Kurczaka zanurzyć w marynacie.

Odstawić, żeby nasiąkł marynatą na 1 – 24 godz. Przygotować sos barbecue z papają.



Sos barbecue z papają:

W rondlu rozgrzać na średnim ogniu olej i wrzucić cebulę. Zeszklić mieszając. Dodać cukier, paprykę scotch bonnet, skórkę z limonki i cytryny. Rozpuścić cukier. Wlać wodę, sok z cytryny, limonki i ocet winny. Doprowadzić do wrzenia. Dodać papaję i doprawić solą. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na lekkim ogniu przez 15 minut. Miksować w blenderze, aż sos nabierze gładkości.



Orzechy nerkowca na ostro:

Roztopić masło na małej patelni, na średnim ogniu. Zrumienić orzechy nerkowca. Zdjąć z ognia, doprawić papryką w proszku i solą. Zostawić na później połowę orzechów do przybrania sałaty (patrz: oddzielny przepis), pozostałą połowę posiekać do kurczaka.



Kurczak z grilla:

Podgrzać i natłuścić grill. Wyjąć mięso kurczaka z marynaty i umieścić na grillu. Obłożyć każdą pierś dwiema łyżkami sosu barbecue z papają, czynność powtarzać do czasu upieczenia się kurczaka. Udekorować posiekanymi orzechami nerkowca na ostro i listkami kolendry.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szaszłyki dziadka Petera
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Grandos nachos
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.