Kurczak w maśle z pilawem

Kurczak w maśle z pilawem
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Ilość osób:
2

Składniki:

Pilaw:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszać kurczaka, sok z limetki, sól i chili (nie używać do tego metalowego naczynia). Przykryć i odstawić na godzinę.
Na rozgrzanej patelni uprażyć goździki, pieprz, cynamon, liście laurowe i migdały. Przestudzić i dodać kardamon. Zemleć wszystko w młynku.
Jogurt wymieszać ze zmielonymi przyprawami. Wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Dodać wszystko do kurczaka, wymieszać i odstawić na kolejną godzinę.
Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez minutę. Dołożyć wyłowionego z marynaty kurczaka i smażyć, aż będzie biały i matowy. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, kozieradkę i marynatę, w której leżało mięso. Gotować, aż kurczak zmięknie, a sos odparuje.
W małym rondelku stopić masło. Przelać je do kurczaka. Posypać całość natką kolendry.

Pilaw:
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, seler i liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać ryż i zamieszać, żeby pokrył się tłuszczem. Wlać bulion, przykryć i gotować na jak najmniejszym ogniu przez 15-17 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA