Kurczak w kokosowym curry

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w kokosowym curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łodygi trawy cytrynowej

50 g świeżego imbiru

2 czerwone papryczki chili

2 ząbki czosnku

1 pęczek kolendry

2 limonki

2 łyżki oleju arachidowego

200 g pomidorów

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

8 udek z kurczaka

400 ml mleczka kokosowego

8 moreli, przekrojonych na pół i wypestkowanych



Przygotowanie:

Usuwamy zewnętrzne warstwy trawy cytrynowej – bywają twarde. Resztę siekamy i wkładamy do malaksera. Obieramy imbir, kroimy na kawałki i dodajemy do trawy cytrynowej. Kroimy papryczki chili, obieramy czosnek, siekamy łodygi kolendry i połowę liści. Dodajemy wszystko do malaksera. Ocieramy skórkę z limonek i też dodajemy. Włączamy malakser i mielimy składniki na grubą pastę. Dodajemy nieco oleju, sos rybny, sos sojowy, pomidory i ucieramy jeszcze kilka sekund. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju i zrumieniamy udka kurczaka z obu stron. Zdejmujemy kurczaka z patelni, pozostawiamy na patelni łyżkę tłuszczu i soków z mięsa. Dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i smażymy około 2 minut, nieustannie mieszając. Z powrotem przekładamy kurczaka na patelnię. Dolejemy mleczko kokosowe, mieszamy, nakrywamy i pozostawiamy na małym ogniu na 15-20 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, dodajemy morele. Zostawiamy na kilka minut. Na koniec dodajemy sok z limonki i liście kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Stek teriyaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.