Roger Mooking

Kurczak w kokosowej panierce


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w kokosowej panierce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

sos miętowy

1 duży pęczek mięty (liście)

skórka i sok 1 limety

1 szklanka mleka kokosowego

1 łyżeczka cukru

sól



Kurczak w kokosowej panierce:

1 kurczak podzielony na części

2 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 szklanka panko (lub bułki tartej)

1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych

sól

pieprz



Sos miętowy:

Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę. Przełóż do miski i wstaw do lodówki.



Kurczak w kokosowej panierce:

Podgrzej piekarnik do temperatury 190°c. Wyłóż blachę pergaminem. Kawałki kurczaka włóż do miski, skrop olejem, wymieszaj. Dopraw pieprzem kajeńskim i czosnkiem granulowanym. Zamieszaj. Do torebki wsyp panko i wiórki kokosowe. Kawałki kurczaka wsadzaj partiami do torebki, zamykaj ją i potrząsaj, aż kurczak pokryje się wiórkami i panko. Wyjmij kawałki kurczaka z torebki i układaj na blasze.

Postępuj tak ze wszystkimi kawałkami kurczaka. Piecz w piekarniku, aż kurczak będzie gotowy i zarumieni się (ok. 45 min). Podawaj z sosem miętowym.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Piersi kurczaka w zielonej masali
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Balti z kurczaka
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Paprykarz z kurczaka
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

tyranus_86

postów: 1

29.04.2014 02:05

CYTUJ

Robiłem ostatnio i rewelacja!:) Bardzo łatwe, tanie, a przede wszystkim mega smaczne:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.