Kurczak upieczony w skorupie solnej

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Kurczak upieczony w skorupie solnej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki pieczeni:

4 młode kurczaki ważące po ok. 450g

4 szalotki lub 2 średnie cebule pocięte w ćwiartki

2 cytryny pocięte w ćwiartki

skórka starta z 2 cytryn

2 łyżki stołowe grubo pokrojonych liści szałwii

4 obrane ząbki czosnku

4 liście laurowe

4 goździki

8 świeżych liści szałwii

świeżo zmielony czarny pieprz



Składniki skorupy solnej:

1 kg pszennej mąki chlebowej

675 g gruboziarnistej soli morskiej

piana z 3 białek

1 żółtko

600 ml wody (plus do dolania)

mąką do podsypywania



Przygotowanie kurczaków:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Na mięso wyciśnij sok z połowy cytryny, włóż ją do wnętrza. Dodaj 4 kawałki szalotki, pół łyżeczki posiekanych liści szałwii i ząbek czosnku. Połóż 2 listki szałwii na piersi kurczaka, posyp tartą skórką cytrynową, połóż liść laurowy, dopraw czarnym pieprzem. Tak samo przygotuj pozostałe kurczaki.



Przygotowanie skorupy solnej:

W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj żółtko i pianę z białek. Dolej dość wody, aby zagnieść ciasto. Przykryj i wstaw na 15-20 min do lodówki. Zagnieć na gładką masę. Podziel na 4. Rozwałkuj na oprószonej mąką desce na grubość 5 mm. Na placku umieść kurczaka. Starannie owiń. Otwory zaklej ciastem. Połóż na brytfannie. Wstaw do piekarnika. Kurczak o wadze 340-450 g będzie się piekł przez 30-40 minut. Rozbij skorupę i podaj mięso. Jeśli podajesz kurczaka w skorupie, dopilnuj, żeby nikt jej nie zjadł.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 2

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Comber jagnięcy z sosem miętowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.