Jacques Reymond

Kurczak tikka


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tikka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Czerwona pasta masala

1 łyżka drobno startego imbiru

1 łyżka zmiażdżonego czosnku

1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu

1½ łyżeczki chili w proszku

sól morska w płatkach, do smaku



Dodatkowo

500 g owczego jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z limonki

500 g filetu z piersi kurczaka bez kości, pokrojonego na 5-centymetrowe kawałki

½ posiekanych liści kolendry

1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki

kilka nitek szafranu



Przygotowanie

Utrzyj składniki masali na gładką pastę i wymieszaj ją z jogurtem. Dodaj sok z limonki, wymieszaj i wlej marynatę do miski. Zanurz w niej kawałki kurczaka i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godz. (a najlepiej na całą noc). Grilluj albo smaż kawałki kurczaka przez 5-10 min, aż będzie złocisty ze wszystkich stron. Dodaj szafran. Podawaj na gorąco z dodatkiem soku z limonki, kolendry i krążków cebuli.

powrót

Podobne przepisy

Rumuńskie gołąbki z wieprzowiną i wędzoną słoniną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.