Kurczak tandoori

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Kurczak tandoori
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kurczak

1 cytryna

1 filiżanka jogurtu

1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu

1 łyżeczka szafranu

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion kolendry

1 ząbek czosnku

czerwony barwnik spożywczy

świeża kolendra



Przepis na kurczaka:

Podziel mięso na kawałki za pomocą ostrego noża lub nożyczek do drobiu. Każdą porcję kilka razy natnij, żeby dobrze nasiąknęła marynatą. Polej mięso sokiem z cytryny i posyp solą. Wymieszaj wszystkie kawałki. Dokładnie natrzyj je marynatą. Odstaw na 12 do 24 godzin. Nadziej mięso na szpikulec i połóż w piekarniku na ruszcie lub naczyniu do zapiekania. Piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku około 20 minut. Podawaj z raitą i chlebkiem naan.



Marynata:

Uprażony kmin rzymski i nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu wraz z czarnym pieprzem, szafranem i pieprzem kajeńskim. Połącz przyprawy z gęstym jogurtem. Dodaj posiekane: ząbek czosnku, miętę i kolendrę. Wymieszaj i dla wzmocnienia koloru dodaj odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.

Z kurczaka tandoori słynie kuchnia indyjska.





© Adrian Richardson

powrót

Podobne przepisy

Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kotlety cielęce z balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Dorklokol

postów: 4

20.12.2010 21:55

CYTUJ

pychotka. polecam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.