Kurczak szczęścia

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak szczęścia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)

 

 

Przygotowanie:


Wyluzować kurczaka nacinając wzdłuż, oddzielając mięso piersi od kości mostka. Usunąć całą klatkę piersiową, oddzielając mięso od kości, starając się, aby skóra pozostała nietknięta.
Usunąć kość udową zostawiając 3 cm na końcu nogi. Skrzydełka zostawić w całości. Wyluzowanego kurczaka położyć płasko na desce, skórą do dołu. Naciąć pierś kurczaka na krzyż i rozłożyć. Drobno posiekać kolendrę, czerwoną cebulę i imbir. Wymieszać sól, glutaminian potasu, cukier, wino ryżowe i pokrojoną mandarynkę tak, aby powstała marynata. Marynatę rozprowadzić równomiernie po mięsnej stronie kurczaka. Wbić drewniany patyczek przez mięso na piersi i przymocować kawałek siatki drucianej tak, żeby rozciągnąć kurczaka. Skóra powinna być napięta. Należy ją przyczepić do brzegów siatki. Przez dwie minuty blanszować skórę wrzącą wodą. Zanurzyć w wodzie z maltozą i octem, również na dwie minuty. Zawiesić do wysuszenia na 4 do 6 godzin. Podpiekać w piecu do kaczek przez kwadrans. Obsmażyć po stronie skóry w gorącym oleju, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Pokroić na kawałki, przybrać kolendrą i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.