Jennifer  Paterson

Kurczak smażony z sosem orzechowym


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak smażony z sosem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 pierś z kurczaka na osobę

70 g orzechów włoskich

łuskanych

55 g ząbków czosnku

obranych

sól i świeżo mielony pieprz

150 ml oleju orzechowego

1 garść natki pietruszki

posiekanej

300 ml jogurtu naturalnego

sok z cytryny

olej z ziemnych orzeszków lub inny

 

 

Przygotowanie:


Zmiel jak najdrobniej orzechy z czosnkiem w mikserze. Dodaj łyżkę zimnej wody, by lepiej połączyć składniki. Dopraw solą i pieprzem. Powoli ubij z olejem orzechowym aż do uzyskania gęstego sosu o konsystencji majonezu. Wymieszaj z natką pietruszki. Zanurz piersi kurczaka na pół godziny w marynacie z jogurtu doprawionego solą, pieprzem i odrobiną soku cytrynowego. Usuń z mięsa nadmiar marynaty. Rozgrzej trochę oleju na patelni i obsmaż mięso z każdej strony po 3 min. Nałóż na wierzch sos orzechowy i dosmaż na małym ogniu.

powrót

Podobne przepisy

Schab aromatyzowany szałwią i czosnkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.